Debian GNU/Linux

Miért készült az oldal?

Powered by Debian A Debian által készített Linux operációs rendszer vitathatatlanul a világ egyik legmeghatározóbb disztribúciója. A Linux disztribúciókat bemutató idővonal is remekül szemlélteti ezt a dominanciát. Jómagam – amióta kizárólag Linux alapú rendszereket telepítek számítógépeimre – Ubuntu LTS rendszereket használok, amelyek a Debian megoldásának „finomítását” és újragondolását valósítják meg. A mai 100 legnépszerűbb Linux disztribúcióból – a DistroWatch oldal látogatóinak keresése alapján – 77 Desktop (asztali), azaz grafikus felhasználói felülettel rendelkező „asztali” operációs rendszer van. Ezek között 36 olyan rendszer van, amely mögött így, vagy úgy de valójában Debian Linux operációs rendszer áll.

Sok éves Ubuntus tapasztalattal a hátam mögött 2021 áprilisában éreztem úgy, hogy rendelkezem azokkal az ismeretekkel, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy az ember a Debian közösség termékeit, vagy inkább szellemiségét átadhassa a Linux világ után érdeklődők számra. Ekkor készültek első Debian Linux rendszert bemutató oktatóvideóim, amelyeket mindenki elérhet a Youtube videómegosztón.

Ez az oldal azoknak készült (és azok kedvéért fejlődik), akik hozzám hasonlóan mélyebben is szeretnék megismerni ezt a roppant hatékony, nagyon biztonságos, kellően rugalmas, azaz könnyen konfigurálható, ingyenes és nyílt forráskódú operációs rendszert. Az oldal az általános felhasználói igények támogatását biztosító fogalmakkal és dolgokkal foglalkozik. Vagyis nem kalandozok el a Windows játékosok, vagy extra grafikai, illetve multimédiás szolgáltatásokat kereső felhasználók igényeit kielégítő megoldások felé.

Akkor mi az amire választ kaphatsz ezen az oldalon és az oldalhoz készült oktatóvideókban? Mi a Debian filozófia? Mi alapján épül fel a Debian Linux rendszere? Melyek a működését befolyásoló alapvető fogalmak és szolgáltatások? De bemutatom a Debian Linux XFCE által fejlesztett ablakozó és asztalkezelő rendszerét ugyan úgy, ahogy a legnépszerűbb irodai, multimédiás, Internetes és kommunikációs, illetve csoportmunka támogató lehetőségeit is.

Kalandozz akár ezen az oldalon, akár az oldalhoz kapcsolódó Youtube csatornán bátran! Olvasgass, videóz, de emellett erősen javaslom, hogy próbálkozz is! Hajtsd végre azokat a dolgokat, amiket bemutatok, amelyekről írok! És ha falba ütközöl, akkor keress meg nyugodtan az elérhetőségeimen!

Debian Linux oktató videósorozatom első verziója (a múlt)

Támogatás

Az oldalon és a Youtube csatornán található „okosságok” mindenki számára ingyenesen hozzáférhetőek. Ez szerintem így helyes. Ezzel is igyekszem a Debian közösség gondolatiságának megfelelni. Azonban azt tudni kell, hogy az anyagok összeállítása nagyon sok energia- és időráfordítással biztosítható. Munkám valamiféle elismerését az alábbi bankszámlára utalt támogatással érzékeltetheted, amit előre is köszönök!

Sólyom Jöran – KHB 1040 8117 - 7652 5552 - 5248 1010

Az utalás szöveges részébe írd be a beceneved (ha van) és a DEBIAN szót!

Tervezte és készítette: FALCON - falcon@okis.hu ⚫ Frissítés: | 2023.01.13 | 09:40 | 3002 - 670 |